Autohtoni mirisi i okusi Trogira u restoranu Barba

Trogir se nalazi u samom središtu Dalmacije te je poput većine dalmatinskih gradova poznat po pripremanju najukusnijih jela od ribe, školjki, morskih algi i sličnih namirnica. U Trogiru i njegovoj okolici postoji nekoliko desetaka provjerenih restorana u kojima se poslužuju jela pripremljena od svježih namirnica, povrća i sezonskih salata.

Uglavnom se preferira izvorna dalmatinska kuhinja koja je ponekad podložna utjecajima mediteranske kuhinje, osobito talijanske, stoga se često koristi razno voće, umaci i povrće. Sir i dalmatinski pršut nezaobilazni su sastojci hladnih predjela. Ne smijemo zaboraviti niti na popularni carpaccio koji se priprema i od mesa i od morskih plodova, osobito hobotnice, lososa, srdele i orade.

Restoran Barba

Restoran Barba smješten je par kilometara od Trogira, točnije u Segetu Donjem. Ime „Barba“ u prijevodu znači „ujak“, odnosno starija osoba s kojom ste u rodbinskoj vezi. Samo ime govori puno o restoranu. U njemu vlada opuštena i prijateljska atmosfera. Profesionalno i ljubazno osoblje rado će vam pomoći u odabiru savršenog jela za vašu prigodu.

U pripremi jela koriste se svježe i provjerene namirnice čemu se pridaje posebna pažnja kako bi sva jela imala bogat i profinjen okus. Najčešće se pripremaju jela od ribe, iako se dosta traže i mesna jela. Janjetina je za mnoge kraljica mesa, a obično se priprema u peki ili na ražnju. Za poseban okus, po završetku pečenja meso zalije maslinovim uljem uz dodatak svježeg ružmarina.

Srdele, slani inćuni i kamenice

Ako želite uživati u jedinstvenim okusima ovog zavičaja, svakako probajte riblju platu koja sadrži obilje morskih plodova kao što su brancin, jakobove kapice, srdele i slani inćuni uz dodatak prženih krumpirića. U ovom kraju osobito su popularne i stonske kamenice koje se mogu pripremiti na razne načine. Svi šefovi kuhinje reći će vam isto – najukusnije su sirove s malo soka od limuna.

Posjetite restoran Barba i zasladite nepce autohtonim okusima Trogira.