Gastro ponuda Hrvatske

U tijeku je izrada nove turističke strategija Hrvatske u koju su uključeni svi sudionici turističke ponude: mali poduzetnici, veliki hotelijeri, te Ministarstvo turizma. Ova će strategija pomoći pri dobivanju sredstava iz EU fondova i odrediti smjernice koje će definirati hrvatski turizam između 2020. i 2030. godine.

Među tim smjernicama naći će se specijalizirani oblici turizma, koji će produljiti turističku sezonu i izvan ljetnih mjeseci. Primjerice, u sklopu kulturnog turizma u Hrvatsku veliki broj gostiju dolazi na koncerte ili na glazbene festivale i to je prilika koju treba iskoristiti. U sklopu ruralnog turizma, turistima se može ponuditi autohtona hrvatska eno i gastronomska ponuda koja će dodatno produbiti doživljaj same destinacije.

Gastro manifestacije

U posljednjih desetak godina u Hrvatskoj se javljaju brojne manifestacije posvećene autohtonoj prehrani i kulinarskim specifičnostima određenog kraja. Lokalna samouprava i turističke zajednice mudro su te manifestacije smjestile u proljeće i jesen, a ponegdje i zimu, kako bi barem djelomično oživjela ta “mrtva sezona”. Organiziraju se festivali pašte, sira, školjaka, šparoga, različiti sajmovi autohtonih proizvoda, degustacije meda, vina, maslinova ulja, a postoje i posebne vinske i ceste maslinova ulja kako bi se potaknulo posjetitelje da sami istraže skrivene kutke hrvatskih gastronomskih područja.

Vina i maslinova ulja

Hrvatska je tradicionalno vinorodan kraj. Hrvati su kulturu vinove loze preuzeli od Rimljana koje su zatekli prilikom doseljavanja u ove krajeve, a oni pak od starih Grka i tako unatrag otprilike osam tisuća godina. Autohtone hrvatske sorte vina različite su ovisno o mikroregijama. Tako su u Istri i na Kvarneru najznačajnije malvazija i muškat momjanski, Dalmaciji plavac mali i pošip, Slavonija i Podunavlje nude graševinu i traminac, a Zagorje i Međimurje rajnski rizling.

Kao što je slučaj s kulturom vinove loze, tako je jednako i s maslinom. Hrvati maslinarstvo preuzimaju od doseljenja u ove krajeve, a kvalitetu domaćeg maslinova ulja potvrđuju brojna međunarodna priznanja i činjenica da je u najznačajnijem vodiču za maslinova ulja na svijetu Flos Olei najviše najboljih maslinara upravo iz Istre.