Jedinstveni okusi Dalmacije u restoranu Frankie

Dalmatinska kuhinja najpoznatija je po jedinstvenim kombinacijama mesa, ribe i ostalih morskih plodova. Iz tog se razloga uvijek koriste svježe namirnice i začini koji pridonose posebnom okusu jela.

U okolici Trogira i Splita na veliko se uzgaja razno mediteransko bilje kao što su ružmarin, kadulja, majčina dušica, bosiljak i mnogo drugo. S obzirom na njihov intenzivan miris, za pripremu jela dovoljan je tek prstohvat začina.

Današnja dalmatinska kuhinja bazirana je na tradiciji, stoga se preferira lagana prerada hrane uz dodatak maslinovog ulja i povrća iz vlastitog uzgoja.

Od morskih plodova posebno valja istaknuti školjke, Jakobove kapice, jastozi, hobotnice, kozice i sl. koji se pripremaju na razne načine. Mogu biti kuhani, prženi na žaru ili pripremljeni kao gulaš. Sve vrste školjki idealno se slažu s tjesteninom i rižom.

Bez obzira na to što se u Trogiru puno rjeđe jede meso, ono i dalje zauzima važno mjesto u kuhinji. Najčešće se pripremaju janjetina, ovčetina i teletina i to u aromatičnim umacima. Meso se, kao i riba, može pržiti na žaru, ali i peći ispod peke ili na ražnju. Za hladna predjela obično se poslužuju dimljeni suhomesnati proizvodi poput pancete ili pršuta.

Mesna jela u restoranu Frankie

Restoran Frankie nalazi se u Segetu Donjem, par kilometara udaljenom od Trogira. To je omiljeni restoran ne samo za mnogobrojne turiste nego i za lokalno stanovništvo. Kao i većina ostalih restorana na ovom području, Frankie je također poznat po savršenoj kombinaciji autohtonih začina i morskih plodova. Ovdje možete kušati brojna mesna jela i ribe i ostale mekušce pripremljene pod pekom ili na roštilju. Postoji veliki izbor pića od kojih svakako treba izdvojiti domaće bijelo vino i rakiju.

Jela pod pekom

– Jastog ispod peke

– Riba ispod peke

– Hobotnica ispod peke

– Razno meso pod pekom

Jela s roštilja

– Jastog na žaru

– Riba na žaru

– Miješano meso ili ramstek

– Ražnjići od dagnji

– Povrće na žaru