Proljetna delicija – šparoga

Jedna od omiljenih samoniklih biljaka Dalmacije i cijelog hrvatskog primorja su šparoge. Javljaju se u proljeće kada se s duljim i toplijim danima sva priroda budi – skupa s ostalim ukusnim izdancima prirode. Šparoga je izuzetno zdrava namirnica bogata vlaknima, a u sebi sadrži i druge važne nutrijente poput folne kiseline, željeza i niza vitamina.

Dobra je vijest da je od prošle godine dozvolu za branje potrebno ishodovati samo ukoliko ih se skuplja za prodaju, a ne i za osobne potrebe. No nije potrebno znati ih prepoznati u prirodi, dovoljno je posjetiti neki od lokalnih restorana priobalne Hrvatske jer se na njihovim jelovnicima jela sa šparogama nude već od ranoga proljeća.

Jela od šparoga

Šparoge se najčešće kuhaju u kombinaciji s jajima, ali mogu se jesti samostalno u salati, daju poseban “gušt” povrtnim juhama, a mogu biti i dijelom umaka koji se poslužuju uz tjesteninu ili palentu.

  • Salatu od šparoga možete spraviti tako da mekane dijelove šparoge kratko prokuhate, potom iscijedite i začinite sa soli, paprom, octom i maslinovim uljem. U ovu se salatu mogu dodati i kuhana jaja.
  • Fritaja od šparoga – odvojiti mekane dijelove stabljika, popržiti ih na ulju dok ne omekane i po potrebi dodavati malo vode, te na do dodati izmućena i malo posoljena jaja. Ovo je ujedno i najčešći način spravljanja šparoga.
  • Juha od šparoga – u prošlosti se niti jedan dio hrane nije bacao ako mu se moglo pronaći svrhu. Tako je i s tvrdim dijelovima stabljike šparoge. Oni se skuhaju u vodi dok ona ne pozeleni, a vodi je dodano malo maslinova ulja i luka. Stabljike se potom bace, a u vodu se ukuha tjestenina i po potrebi doda zaprška.
  • Paštu sa šparogama najbolje je praviti s domaćom tjesteninom koju se posebno skuha. Na maslinovu ulju popržiti luk, dodati mekane dijelove šparoga i kockice pršuta, te podlijevati s temeljcem. Na kraju dodati vrhnje za kuhanje i kuhati još par minuta.