Najpoznatije palače u Trogiru

Trogir je povijesni grad i luka na Jadranu u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Obiluje kulturno-povijesnim spomenicima koji svake godine privlače turiste iz raznih krajeva svijeta. Zbog svoje kulturne baštine i netaknute autentične arhitekture, Trogir se ponekad naziva grad-muzej.

Povijesna jezgra Trogira 1997. godine uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Neke od najvažnijih gradskih znamenitosti su:

– Kula Kamerlengo

– Gradska vrata

– Knežev dvor

– Trogirska riva

– Katedrala sv. Lovre

– Benediktinski samostan sv. Nikole

– Muzej sakralne umjetnosti

– Gradske zidine

– Kula sv. Marka

– Samostan sv. Dominika

Najpoznatije gradske palače

Tijekom povijesti u Trogiru su živjele brojne plemićke obitelji koje su izgradile veličanstvene i impozantne palače. Palače su se s vremenom, naravno, morale obnavljati. One i dan-danas stoje na istom mjestu te služe kao jedinstveni primjer venecijanske arhitekture.

Palača Ćipiko

Palača Ćipiko nalazi se nasuprot trogirske katedrale i sastoji se od nekoliko povezanih zgrada. Najstariji dijelovi potječu iz doba ranog srednjeg vijeka. Najveće preuređenje palače bilo je u 15. stoljeću kada je poznati humanist Koriolan Ćipiko unajmio poznate umjetnike tog vremena da je urede po ondašnjim arhitektonskim stilovima gradnje. Palača ima prekrasne gotičke ukrase i veliko uređeno dvorište.

Palača Garagnin-Fanfogna

Palača Garagnin-Fanfogna bila je još jedna obiteljska rezidencija u kojoj se danas nalazi Muzej grada Trogira. Palača je izgrađena u 18. stoljeću te predstavlja jedinstveno umjetničko djelo koje ima romaničke i barokne elemente. U Muzeju se nalazi Knjižnica obitelji Garagnin-Fanfogna, zbirka kamenih ulomaka i brojne skulpture. U sklopu Palače nalazi se i vrt te park.

Gradska loža

Gradska loža u povijesti je imala veliko značenje. Predstavljala je mjesto s kojeg se knez obraćao svojim stanovnicima. U isto vrijeme služila je i kao privremeni zatvor za manje kriminalce. Zanimljivo je to da je u to vrijeme ženama bio zabranjen ulaz na ovo područje. Gradska loža obnovljena je nakon puno godina te danas predstavlja jedinstveno kulturno nasljeđe ovog grada.