Najznačajniji spomenici grada Trogira

Trogir je jedan od posjećenijih hrvatskih gradova, osobito preko ljeta. Osim uživanja u prekrasnom moru i uređenim plažama, grad donosi brojne pogodnosti i za sve ljubitelje arhitekture, povijesti i umjetnosti. U gradu se nalazi veliki broj povijesnih i kulturnih znamenitosti koje su otvorene za javnost.

Najznačajniji spomenici Trogira

Radovanov portal

Radovanov portal je najvrjedniji spomenik grada Trogira iz doba romanike. Osim toga, jedan je od najvažnijih spomenika ovog umjetničkog razdoblja.

Radovanov portal nalazi se na trogirskoj katedrali te prikazuje brojne prizore iz Biblije, ali i iz stvarnog života. Dva lava sa svake strane portala predstavljaju simbole moći i snage.

Portal je završen 1240. godine, a ime je dobio po kiparu Majstoru Radovanu. Složena i jedinstvena umjetnička vrijednost ovog portala učinila ga je najznačajnijim srednjovjekovnim portalom u Istočnoj Europi.

Kula Kamerlengo

Kula ili tvrđava Kamerlengo smještena je na jugozapadnom dijelu Trogira. Poput ostalih tvrđava, i ova je služila za obranu grada i smještaj mletačke posade. Kula je izgrađena u 15. stoljeću, a ime joj potječe od blagajnika koji je u to vrijeme poslovao s knezom. Poligonalna kula je najstariji dio ove tvrđave čija je izgradnja bila završena krajem 14. stoljeća. Danas je ovo područje omiljeno mjesto u gradu, osobito preko ljeta, kada se ovdje svakodnevno održavaju brojne kazališne predstave i ostala kulturna događanja za sve uzraste. S vrha kule pruža se prekrasan pogled na grad i okolicu.

Knežev dvor

Knežev dvor odnosno Gradska vijećnica u Trogiru prvi puta spominje se u 13. stoljeću, a predstavljala je središte političke gradske moći. Izgrađena je tijekom 15. i 16. stoljeća, a istu svrhu zadržava i dan-danas. Gradska vijećnica poznata je po velikom dvorištu s monumentalnim gotičkim stubištem.

Kula sv. Marka

Kula sv. Marka također je sagrađena u 15. stoljeću u obrambene svrhe, odnosno zbog zaštite grada od napada Turaka. Nalazi se uz samu obalu, a prije je bila povezana s kulom Kamerlengo.