Trogir – muzej na otvorenom

Trogir je manji slikoviti grad smješten na otočiću koji je mostom povezan s kopnom i s otokom Čiovo. Stari grad je pod zaštitom UNESCO-a te je prava riznica za sve ljubitelje umjetnosti, renesansnih i baroknih građevina, romaničkih crkvi i sl. Trogir se naziva gradom-muzejom jer na svakom koraku nailazimo na povijesna svjedočanstva iz doba Grka, Rimljana i Mlečana.

Najpoznatiji primjeri povijesne ostavštine su Radovanov portal na Trogirskoj katedrali, renesansna gradska loža, tisuću godina star samostan sv. Nikole u kojem se čuva drveni reljef boga Kairosa koji datira iz 4. stoljeća prije Krista i još puno toga.

Po čemu je Trogir toliko poseban?

  • OMILJENO TURISTIČKO MJESTO: od 80-ih godina pa sve do danas Trogir je jedno od najposjećenijih mjesta na cijelom svijetu. Grad je izgrađen u konstruktivnom stilu moderne Europe koji ostavlja dojam bajke. Većina kuća izgrađeno je od opeke, no veliku ulogu u građevini ima i kamen. Ujedno, riječ je o jednom od najbolje očuvanih gradova koji su nastali u doba Grka.
  • MUZEJ NA OTVORENOM: Trogir je u pravom smislu riječi muzej na otvorenom. Pitoreskne ulice jkao da tvore kakav labirint, a šarmantna arhitektura oduzima dah već na prvi pogled. Povijesno središte grada Trogira je Stari grad u kojem je smješten glavni gradski trg. Ondje će vam oko zapeti za monumentalni zvonik Crkve sv. Lovre poznatije kao Trogirska katedrala. Poslušajte i ostale legende o palači Ćipiko, o Kneževom dvoru i Gradskoj loži.
  • TROGIRSKA RIVA: Trogirska riva je nezaobilazno mjesto ne samo za turiste nego i za lokalno stanovništvo. Preko dana ovdje se ispijaju kavice i uživa na prekrasnom suncu uz jedinstveni šum mora i lagani povjetarac. U popodnevnim satima tu se sastaju lokalne klape koje „a capella“ (bez pratnje instrumenata) pjevaju o ljubavi, životu i moru. Šetnja rivom ispunit će vas energijom i pozitivnim vibracijama te ćete se osjećati kao da ste u bajci.